četrtek, 12. februar 2009

Bolaven Plateau

Hej!!

Vceraj sva dozivela na tej planoti, kjer gojijo laosko kavo, res zakon trip. Najprej sva zjutraj ustala precej zgodaj in se odpeljala do avtobusne postaje. Tam sva hotla it na avtobus do te planote, ko so nama zaceli mahati domacini, ki ponujajo prevoz na planoto predvsem domacinom v nekaksnih tovornjakih, ki so zadaj predelani, da lahko sedijo ljudje na klopcah. V tak tovornjak gre priblizno 15 ljudi, nas je bilo seveda okrog 25, 30 + prtljaga (beri vrece raznih vsebin - riza,...) in pa seveda ne smejo manjkati zivali, tokrat smo prevazali majhne kure. Zbarantala sva ceno, ki je bila nizja od avtobusa, ki pelje na planoto, in valda sva se peljala s tovornjakom:)
Voznja je bila precej vetrovna in z vsakim kilometrom, ko smo bili na visji nadmorski visini, se je zacelo ozracje bolj hladiti. In na vrhu je bilo prav prijetno hladno!
Paksong - glavno majhno mesto oziroma bolj vasica nima prav veliko hostlov, tako da izbire glede cen nisva imela prav veliko...pa glede na take rovte so kar zasoljene!
Takoj, ko sva si najdla sobo, sva seveda mogla zbezlat vn in poiskat kaksno kavo!!:) oziroma plantazo. Najprej sva sla pogledat na lokalni market (itak:)), kaj imajo kej pametnega in je bil presenetljivo dobro zalozen za tako vas. Potem sva ob cesti, ko sva hodila proti plantazam, videla neko tablo, na kateri je pisalo, da nekdo prodaja kavo. Vaav, prvi napis v anglescini, pa se s kavo povezan ;) in sva se seveda ustavila. Kavo prodaja gospod, ki zivi v tem mestu ze eno leto in se je porocil z domacinko. Njena druzina ima v lasti nekaj plantaz in to kavo potem on prodaja direktno na trg, brez posrednika. Omeniti morava namrec, da se na tej planoti sicer kave ne da kupiti, saj je domacini ne pijejo in jo vozijo v vecja mesta, kjer jo prazijo in prodajajo posredniki. Gospodu je ime Koffie in govori dobro anglescino, zato smo se malo pogovarjali. Kavo nama je dal tudi za poiskusiti in bila je nebesko dobra:) Seveda sva si kupila usak en paket!

Sprehodila sva se se nekaj kilometrov naprej in videla, kako kava raste, kako jo susijo,...
Ze cel dan se je pripravljalo na dez in ravno pravi cas sva jo ucvrla proti sobi. Sledilo je se kosilo/vecerja, pol pa bolj u izi vecer....

Ni komentarjev:

Objavite komentar